PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie I will I swear

donderdag 22 oktober 2015Ancienne Belgique Brussel

I

Licht uit, slechts enkele gloeilampen op het podium, ogen toe en oren gespitst. De eerste tonen beloven veel goeds en brengen een welbepaalde gemoedsrust tot stand. Even die dagelijkse drukte vergeten en genieten van Vlaams toptalent.

Dat moeten velen gedacht hebben toen I Will, I Swear het podium betrad. Voor een uitverkochte AB club mocht de Gentse groep hun kunnen ten toon spreiden. “Voor diegenen die ons niet kennen, wij zijn I Will, I Swear” fluisterde ze nog schuchter in het begin van de set. De waarheid is dat de Club van de AB enthousiast vol liep voor muziek die je op momenten bij de keel wist te grijpen èn soms de ogen deed sluiten en liet wegdromen. Beiden, Jonathan en Fien schrijven aan de nummers en dat weerspiegelde ook in de uitvoering van de hele setlist, met veel gevoel voor elkaar.

Na een gesmaakte passage op Pukkelpop eerder en als winnaars van “De Nieuwe Lichting” van Studio Brussel leek het dat de zangeres Fien Deman zo goed als volledig afscheid had genomen van iedere vorm van zichtbare stress. “Summer Nights” zette de gezellige herfstavond in de AB perfect in. Met hun nummers slaagt I Will, I Swear er naadloos in om het publiek mee te nemen in hun uiteenlopende verhalen, dat van een gebroken hart, een onbeantwoorde liefde. Maar ook van hoop, zelfbewustzijn en kracht. Telkens met een bepaalde breekbaarheid als rode draad. Hun ep-debuut “Strings of Gold” ervaar je als een gemoedelijk avondje wijn en vrienden waarop je ingetogen, maar ook mooie momenten deelt. Op het podium ook een gezellige groep vrienden. Jammer genoeg ook vanachter in de zaal een aantal vrienden die tot vervelens toe luidruchtig tussen en tijdens de nummers een ongewenste hoofdrol durfden op te eisen. Ook vanop het podium werd soms afkeurend naar die hoek in de zaal gekeken. Gelukkig zonder gevolgen voor het muzikale verhaal.

“Better Than this”, een nummer dat er op de ep tussen uit springt omwille van de intro met gitaar, was het volgende hoogtepunt. De breekbaarheid van een stem als die van Fien Deman kreeg alle ruimte om menig luisteraar in te pakken. Gevolgd door het getergde treuren in “Mess” en het ongewoon mooie liefdesverhaal in “Long Days”, een streling voor het oor en voor het weemoedig jeugdig hart van toch wel velen in de zaal. Iets waar I Will, I Swear geen schrik voor heeft, is het gebruik maken van de kracht in stille momenten in hun nummers. Om dan glooiend over te gaan naar dat geweldig goed strijkertrio en zo hun toehoorders mee te nemen op hun wolk, onweerstaanbaar mooi gebracht.

Na zes sterke eigen nummers kondigde leadzangers Fien erna evenwel een cover aan, Coffee van Sylvan Esso. Hip en een beetje dansbaar, het werd in ieder geval gesmaakt. Bovendien luwden de stemmen in die ene hoek van de zaal nu eindelijk helemaal. Het nummer “Sleep” was nog zo’n ‘earcatcher’ omwille van de rake tekst en de muzikale golf die je op het einde onderdompelt in een heerlijk post-rock gevoel.

Eindigen deed de groep met “Lakes”, tevens ook de afsluiter op hun ep. Opnieuw een nummer dat oprecht en zonder omwegen tot diep in de zielroerselen van iemand kan indringen. Zeker als de laatste zin zoals een mantra herhaald werd terwijl de muziek langzaam uitdoofde en uiteindelijk enkel Fien haar stem de zaal in rolde. “Had enough, took too much, left you by, the water still.”

Wij hadden bijlange nog niet genoeg, maar helaas stond er slechts één encore op de setlist. De zomerhit “Give me the Knife” van Billie kreeg een gepast I Will, I Swear jasje aan en zorgde voor een zeemzoet einde van het concert.

I Will, I Swear bevestigde in de AB dat ze ook live hun tedere, breekbare verhaal geloofwaardig aan het publiek konden brengen. Enige punt van kritiek is misschien het weinige risico dat de band durft te nemen. Elk nummer blijft immers mooi binnen de lijntjes gekleurd. Maar of dit altijd een noodzaak is en soms geen afbreuk doet aan de nummers, is een evenwel een vraag die je je kan stellen. Geen overbodige franjes nodig, oordeelden wij op het einde van de avond. Een stem en een sterk muzikaal arrangement dat klopt. En uw hartje ongetwijfeld ook iets sneller bij het horen van zoveel schoonheid.

< Marie Behaeghe >

De setlist:

  1. Summer Nights
  2. Strings of Gold
  3. Blue Blood
  4. Better than This
  5. Mess
  6. Long Days
  7. Coffee
  8. Fractures
  9. Sleep
  10. Lakes

Bis:

  1. Give me the Knife


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter